Sammanställt av Lasse Backlund i december 2018, med hjälp av Helge Rosenholm från Påskmark och fotografier lånade av Kjell Rosenback från Lappfjärd. Uppgifter är också tagna ur Einar Linds historik och ur tidningen Syd-Österbottens arkiv.
Vill du läsa mera om Lappfjärds Andelshandel, som var den ena parten i Handelslaget La-Syd, så skall du klicka HÄR!
Vill du läsa den 50-års historik om Sydösterbottens handelslag, som Axel Uppstu skrivit, så skall du klicka HÄR! Vill du se fotografier från den storslagna 50-års festen i Tjöck år 1958, så skall du klicka HÄR!
I början på 1900-talet tog lokala lantmannagillen på många orter initiativ till att bilda handelslag. Tanken var ju att handelslagets medlemmar skulle kunna göra förmånliga uppköp, både till jordbruket och till hemmet från den egna affären.
Så gick det också till i Tjöck där lantmannagillet i april 1908 bestämde att ett handelslag skulle bildas och det fick namnet Tjöck handelslag. De drivande krafterna torde ha varit Viktor Hinds och Henrik Qvis. Handelslaget fick direkt 53 medlemmar och de valde en styrelse, som skulle sköta om de praktiska sakerna och söka efter en passlig lokal. Den första styrelsen bestod av Josef Erlund, J. H. Ragnäs, Axel Olme, Viktor Lillkaas och Henrik Mannfolk.
En sådan hyreslokal hittade man i lillstugan hos ”Elas-Josip”, alltså Josef Erlund på Mörtmarkvägen och så anställdes Viktor Hinds (1885-1975) som föreståndare.
Handelslaget var en föregångare inom flera områden. Redan år 1908 beslöts att det skall skaffas en telefoncentral och ledningar som skulle dras till Kristinestad. Varorna till butiken skaffades bland annat från Alfred Carlströms partiaffär i Kristinestad och det ansågs nödvändigt att kunna vara i kontakt med honom per telefon. Carlström var en viktig person i handelslagets utveckling, eftersom han sålde varor på kredit. I protokollboken står det att ”Om vi icke skulle få vara skyldig direkte till herr Carlströms kontor, så måste vi upptaga ett lån på banken”.
Inom några år beslöt man att ett nytt affärshus skall byggas på andra sidan landsvägen och år 1911 var nya affären färdig.
År 1914 tog Karl Viktor Hintz över förståndarsysslan av Viktor Hinds. Han skötte sysslan till 1920 då en Holms från Vörå tog över. År 1922 valdes Lennart Norrvik till föreståndare för Tjöck Handelslag bland 10 sökande, han hade tidigare varit föreståndare på Sideby Handelslags filial i Ömossa.
Tjöck Handelslag gick ekonomiskt bra i början. I ett tidigt skede planerades en fusion med Kristinestads Handelslag, som hade bildats i augusti 1919. Den affären var belägen i den så kallade Wendelinska gården vid Salutorget. Därav blev inget och Kristinestads Handelslag begärde sig i konkurs i juni 1923 och avvecklade sin affär till hösten. Varulagret lyckades de sälja åt handlanden Fr. O. Rehnbäck på Strandgatan 42 för 81 % av inventeringsvärdet. Då tänkte man i Tjöck att det var dags att de själva skulle öppna en filial i Kristinestad och redan år 1923 så beslöt de att öppna butik i Svenska gården på Strandgatan i Kristinestad, där Varuhus Talas i dag har sin järnaffär. Följande år, alltså 1924 stängde Tjöck Handelslag den filial som hade verkat i hyrda utrymmen i lillstugan hos Viktor Butts i Yttre byn.
Om Tjöck gick bra, så kan man inte säga detsamma om Sideby Handelslag som grundades ungefär samtidigt som i Tjöck och som i snabb takt byggde ny huvudaffär i Sideby kyrkby och filialer i Ömossa och i Skaftung. De här investeringarna blev väldigt betungande för Sideby Handelslag och med centrallagets hjälp lyckades de få en fusion till stånd så att Tjöck Handelslag skulle överta Sideby Handelslag. Det nya handelslaget som grundades 1 januari 1928 fick namnet Sydösterbottens handelslag. Det var från början meningen att också Lappfjärds Andelshandel skulle gå med i det nya bolaget men de drog sig sedan ur, då de inte såg den direkta nyttan av det.
På det första mötet, som hölls på Kvarnbackens restaurang i Kristinestad, så tillsattes ett förvaltningsråd med K. V. Hintz som ordförande, E. Storsjö blev viceordförande och K. A. Gabrielsson valdes till sekreterare. Lennart Norrvik från Tjöck Handelslag valdes till föreståndare och samtidigt till VD.
Tjöck Handelslag som sedan 1909 haft en filial i hyrda utrymmen i Påskmark, kunde nu år 1927 inköpa denna. En större renovering gjordes 1933. Den här filialen lades ned 1967 i samband med att Sydösterbottens Handelslag fusionerades med Lappfjärds Andelshandel och då de bildade det nya Handelslaget La-Syd.
Handelslagets filial på Strandgatan blev snart för trång och man började söka efter en annan större lokal. Som på beställning blev Helsingforsbankens lokal, tidigare Atlasbankens lokal på övre torget ledig och år 1932 flyttades filialen dit, till det hus som i dag kallas Handelshuset Corner. Den här affären blev nu huvudaffär medan den tidigare huvudaffären i Tjöck blev filial.
Sommaren 1936 renoverades den nya butiken på övre torget. Centrallagets byggnadsavdelning hade gjort ritningarna och de strävade till att få en sammanhängande butikslokal men där avdelningarna skulle vara klart åtskilda. Från tidigare hade affären en kolonialvaruavdelning, skoavdelning och tygvaruavdelning. Efter renoveringen fanns det utrymme för en järnavdelning och en porslin- och glasvaruavdelning och ett uppackningsrum. Inredningen hade gjorts av Pörtom karosserifabrik och varorna kunde nu visas upp bättre när de var synligt framlagda.
År 1937, den 17 november köpte Sydösterbottens handelslag den så kallade Krepelinska gården av Yttermark Sparbank för 150 000 mark.
År 1937, den 9 december köpte Sydösterbottens handelslag affärshuset på övre torget av Kansalliskauppa Oy Sampo för 925 000 mark. Köpebrevet undertecknades av rektor Torsten Ström, direktör Lennart Norrvik och bonden Josef Henrik Erlands.
År 1938, den 18 januari sålde Sydösterbottens handelslag Krepelinska gården åt Kansalliskauppa Oy Sampo för 160 000 mark.
I början på 1950 hade lantbrukshandeln växt så pass att det behövdes en lagerhall och en sädestork. På ett möte i januari 1950 bestämdes att bönderna i Tjöck skall uppföra en spannmålstork i bolag med Sydösterbottens Handelslag. Resor till flera orter gjordes där dylika hade byggts och alla var överens om nyttan med en egen tork.
År 1952 kunde så rotfruktslagret och torkhuset nära järnvägen tas i bruk.
År 1957 genomfördes en större renovering av huvudaffären i Kristinestad och den blev nu en fullt modern mjölk- och köttaffär med egna kylutrymmen.
Handelslaget hade flera föreståndare i Tjöck i tiderna, bland annat Arne Lindén och Josef Erlunds son ”Elas-Allan”. Den sista föreståndaren i denna butik var Hasse Gullans och han blev också föreståndare för den nya affären som byggdes år 1966.
Fusion med Lappfjärds Andelshandel.
I mitten av 1960-talet var lönsamheten inte den bästa för Sydösterbottens Handelslag. I november 1965 gav centrallaget SOK grönt ljus för byggandet av ny affär i Kristinestad och planeringen kunde börja. I juni 1966 kunde stadsstyrelsen enhälligt godkänna ritningarna med ”de hade intet att erinra om ritningarna”. Men ekonomin tillät inte någon nybyggnad. Det dåliga läget gjorde att centrallaget förhandlade fram en fusion med det mer lönsamma Lappfjärds Andelshandel. Förhandlingarna var långa och svåra men på en höststämma i november 1967 kunde det med stor majoritet bestämmas att de båda handelslagen skall fusioneras. Varu- och försäljningsmässigt skulle fusionen ske vid årsskiftet men juridiskt först någon gång i april 1968. Huvudkontoret skulle finnas i Lappfjärd och Hilding Sandbacka skulle skulle bli chef för det nya handelslaget, som skulle få ett helt nytt namn. I och med detta stämmobeslut i Lappfjärd kunde det beslutas att en ny hallbutik skall byggas vid torget i Kristinestad. Centrallaget SOK övertog de största skulderna, och detta var i Lappfjärd ett villkor för att få fusionen genomförd.
Endast en affär kvar i Tjöck.
År 1968 var fusionen ett faktum och de bildade då Handelslaget La-Syd. Efter fusionen var affären som byggdes 1965 den enda som handelslaget hade i Tjöck. Helge Rosenholm som hade blivit föreståndare 1972 fortsatte ända till 1988. Då var lönsamheten i handelslaget dålig, trots att La-Syd år 1985 hade fusionerats med Närpes Handelslag och de hade då bildat Hlg Westbotnia. Handelslagets ledning bjöd ut affären åt Helge Rosenholm men någon affär blev det inte. Från början av 1987 kunde Westbotnia hyra ut filialen i Tjöck åt Alvar Qvisén, som före det varit T-köpman på Ka-Jo Livs i Närpes.
Affärshuset i Tjöck såldes 1988 åt Alvar Qvisen, som fortsatte som privat köpman på ”Tjöck Boden” i några år, tills den lades ned för gått. Byggnaden finns fortfarande kvar.
Hallbygge i Kristinestad.
Torsdagen den 12 september 1968 var en stor dag i det nya handelslagets historia, då den nya moderna affären vid Salutorget i Kristinestad kunde invigas. Som arkitekt fungerade Erik Kråkström och Byggnadsbyrå Thure Nygren & Co från Lappfjärd var huvudentreprenör för bygget. Arkitekturen tilltalade inte alla, till på köpet höll Thure Nygren på att bygga ett tvåvåningshus i modern stil på Strandgatan 61, som inte heller passade in i den gamla trähusmiljön.
Vid invigningsfesten som börjar kl. 9 på morgonen hälsade förvaltningsrådets ordförande Axel Uppstu de inbjudna gästerna välkomna. Efter det presenterade handelslagets VD Hilding Sandbacka den nya affären och kungjorde att den nya affären kommer att heta La-Syd. Det hade ordnats en namntävling och det gavs 250 förslag men det är oklart vem som kom på det blivande namnet. Sedan blev det uppvaktningar av ett 30-tal organisationer och samarbetspartners. Klockan 11 öppnades sedan dörrarna för allmänheten och som första kund kom Helmi Söderlund från Alesundet och hon hälsades välkommen av både butikschefen Tage Rosenblad och VD Hilding Sandbacka. Hela dagen lång bjöd ”Katarina-flickorna” på kaffe åt de tusentals kunderna.
Handelslaget hade år 1959 förvärvat Skeppars bokhandel, som innehades av Åke Skeppar. Handelslaget flyttade efter en tid bokhandeln tillfälligt till Sampos gård på Östra Långgatan men år 1968 flyttades bokhandeln till den nya affären vid torget, där den fortsatte i flera under namnet Skeppars Bokhandel.
År 1985 fusionerades La-Syd med flera andra handelslag och då bildades Handelslaget Westbotnia. Flera felinvesteringar gjordes i Kristinestad, bland annat en järnavdelning i källaren och en livsmedelskiosk i gatuplanet och de här blev inte särdeles långlivade. Kiosken byggdes sedan om till en grill, som en privatperson drev en tid. Källarvåningen hyrdes år 1988 ut åt Christina och Jorma Toivainen, som drev en konditionssal till 1991, då de flyttade den till simhallen i Lålby. Utrymmet i källaren övertogs sedan av krögaren Kurt Roos, som öppnade en restaurang där. Han hade kommit till staden 1986 då han öppnade Pizzeria Milano vid Sjögatan och i början av 1990-talet öppnade han restaurang Black Pepper i Stop Motels gamla utrymmen i Lålby.
I mars 1989 sålde Hlg Westbotnia hela fastigheten åt ett fastighetsbolag som fick namnet Fastighets Ab Christine, med affärsmannen Stig Rosenback i spetsen. Rosenback hade varit VD och delägare i Sydbottens Kraft som nyligen hade sålts till Jyllinkosken Sähkö för en betydande summa. Köpesumman för fastigheten var 4,5 miljoner och där öppnade affärsmannen Henry Björkskog från Lappfjärd sedan K-Christina Center. Björkskog hade från tidigare en stor K-affär i Lappfjärd och hans bror Jari skötte den affär som Henry hyrde i Dagsmark. Henrys syster Mary började sedan sköta om affären i Kristinestad. Då Westbotnia sålde fastigheten hade de 4 heltidsanställda och 3 deltidsanställda, och verksamheten hade varit olönsam en lång tid.
De nya ägarna försökte få tillstånd att få en infart till en parkeringsplats gården direkt från torget, mellan KOP-byggnaden och affärshuset. Något tillstånd fick de inte och inte fick de tillstånd att riva de gamla uthusen heller, främst på grund av närheten till de gamla byggnaderna på Lebellska köpmansgården.
År 1995 koncentrerade familjen Björkskog affärsverksamheten till Lappfjärd och i april stängde de Christina Center. Fastigheten övertogs sedan av bröderna Pihlaja som gjorde en större fasadrenovering och flyttade skoaffären från Sjögatan till deras nya affärshus. Där finns den fortfarande och är känd som landsdelens största skoaffär.