Sammanställt av Lasse Backlund i januari 2020. Vissa uppgifter om helgonfigurerna är tagna ur boken Svenska Österbottens Historia, del V från 1985 där Kari Appelgren skrivit om de helgonfigurer som har funnits i Österbotten. Alla bilder på denna sida är från Österbottens museums arkiv i Vasa och är fotograferade av Anna von Numers,
I den gamla Birgittakyrkan i Lappfjärd hade det funnits åtminstone sex olika helgonfigurer, som var utskurna i trä. De är samtliga daterade till slutet av 1400-talet eller från 1500-talet. Eftersom Birgittakyrkan är byggd så sent som 1666, så har dessa helgonfigurer före det funnits i den kyrkbyggnad eller kapell som har funnits någonstans i Lappfjärd. Det är också möjligt att helgonfigurerna från början funnits i kyrkan i Närpes men i något skede blivit förda till Lappfjärd.
Statsarkeologen Carl Axel Nordman (1892-1972) som var expert på Finlands medeltidskonst har undersökt de här helgonfigurerna och daterad dem efter bästa förmåga. Då Birgittakyrkan revs 1856 så fördes helgonfigurerna till den nya kyrkan på Mangsbackan, där de förvarades under kyrkans golv.
År 1931 fördes helgonfigurerna till Österbottens museum i Vasa, där de finns arkiverade sedan dess. Helgonfigurerna är fotograferade av Anna von Numers.
Krucifixet i Lappfjärd.
Ett krucifix är en avbildning av den korsfäste Jesus och de var ofta förekommande i våra kyrkor redan på 1500-talet. Vanligtvis var de placerade nära altaret men de kunde också finnas på annan synlig plats i kyrkan. De var snidade i trä och kunde vara av olika storlekar. Krucifixen var ofta tillverkade nere i Europa men också i de nordliga länderna fanns det kunniga snidare.