Sammanställt av Lasse Backlund 2013, med hjälp av Kurt Rosengren. Historiken uppdaterad i november 2016.
Gamla historien.
Det här huset på Sunnantillvägen 15 stod tidigare någonstans på södra sidan av vägen men flyttades i något skede till den norra sidan och det ägdes då av Johan Josef Kaas eller Storfors, som var född i Påskmark år 1841 och hans hustru Edla Sofia (f. Yrjäns 1841-1926) som också var hemma från Påskmark. År 1869 flyttade de till Dagsmark tillsammans med barnen Amanda Sofia och Josef Henrik. Följande år föddes dottern Matilda och år 1872 föddes sonen Johan August. År 1875 blev Johan Josef Kaas ägare till sågkvarnen i Storfors och därför kallades han i folkmun för ”Storfåssin”. (Vill du läsa mera om sågkvarnen i Storfors, så skall du klicka HÄR!)På 1870-talet var också delägare i bonderederiet Ebb i Lappfjärd, det som sedermera gick i konkurs och försatte flera familjer på bar backe. Storfåssin räddades här av sin bror Erik Henrik Kaas (1846-1926), som övertog alla skulder och möjliga tillgångar i konkursboet. (Vill du läsa mera om bonderederiet Ebb, så klicka HÄR!)
Storfåssinas dotter Mathilda Storfors, som gifte sig med mjölnaren Anders Johansson Klemets (1867-1898) blev änka i unga år, då hennes man plötsligt dog. (Vill du läsa mera om mjölnaren Anders på Klemets kvarn, så klicka HÄR!) Efter en tid gifte hon om sig med Anders Henrik Björses (f.1866 i Perus) och de bytte då namn till Forsgård. Tillsammans med sin dotter Alexandra från första äktenskapet och den nya mannen Anders köpte de en bondgård och hemmanet Sandback 4:4 nära Lillbron på A-sidon. De fick två barn tillsammans men båda dog i unga år och då emigrerade Anders till Amerika och han kom inte tillbaka. År 1913 sålde Mathilda Forsgård den gamla bondgården åt bönehusföreningen, som genast byggde om den till bönehus. (Vill du läsa mera om detta bönehus, så klicka HÄR!)
Matilda Forsgård tar över Gunnilsbärg.
Samma år, alltså 1913 sålde Matilda hemmanet åt handlanden Josef Henrik Storkull. I september 1918 sålde J. H. Storkull parcellen Gunnilsbärg åt Alexandra Forsgård. Parcellen var på nästan 0,2 ha och låg i rå med Backlundas hemman. Mathilda och Alexandra flyttade då till denna parcell på Sunnantillvägen 15 där Mathildas mor, änkan Edla Sofia bodde. Mathilda dog redan år 1916 medan hennes mor levde till 1926.
Alexandra Forsgård gifte sig sommaren 1926 med Artur Rosengren (1901-1974) och han flyttade då hit från Åbackan. Uthuset som fortfarande står på tomten byggde Artur Rosengren år 1937.
Alexandra var småskollärarinna i Dagsmark från år 1918 fram till år 1940. I det här huset föddes de 4 fyra barnen Kurt, Fjalar, Gunnel och Volmar men hela familjen flyttade till Träskvik då Artur och Alexandra fick lärartjänst där. Vistelsen i Träskvik blev inte långvarig för när fortsättningskriget bröt ut sommaren 1941 så flyttade hela familjen tillbaka till Dagsmark och stannade här till 1944 då de igen flyttade till Träskvik.
Huset i Dagsmark var försett med elektricitet från Viktor Nylunds kraftverk i Gamla forsen. Någon elektricitet fanns det däremot inte i Träskvik utan där användes endast oljelampor. När fortsättningskriget bröt ut 1941 blev det brist på olja och petroleum och det var nog främsta orsaken varför familjen flyttade tillbaka. Skolan i Träskvik var stängd under kriget.
Huset på A-sidon stod tomt nästan hela tiden efter att Rosengrens flyttade till Träskvik efter kriget. Under en kort tid på 1950-talet bodde Edla Lillsjö från Korsbäck där, alltså hon som kallades ”Trell-Edla”.
År 1960, den 6 maj avled Alexandra Rosengren, i sitt hem på Träskvik folkskola och gården i Dagsmark övertogs då av änklingen Artur och de fyra barnen.
År 1974, den 6 mars avled pensionerade folkskolläraren Artur Rosengren i sitt hem i Kristinestad, dit han hade flyttat i februari 1972. Vid arvskiftet bestämdes det att gården på Gunnilsbärg i Dagsmark skulle övertas av sonen Fjalar Rosengren, bosatt i Helsingfors. Gårdsbyggnaden värderas väldigt lågt, eftersom den hade varit obebodd i 30 år och i fallfärdigt skick. Syskonen Kurt och Gunnel fick sitt arv i pengar medan lektor Volmar i Borgå helt avstod, då han tyckte att föräldrarna hade bekostat hans utbildning.
Huset revs ner av växthusodlaren Birger Grönroos i mitten på 1970-talet och han använde virket för att värma upp sina växthus.
Släkthistoria:
– Alexandra (f.1894,d.1960) var dotter till mjölnaren och bonden ANDERS Johansson Klemets och Maria MATHILDA Johansdotter Storfors (f.1870 i Storfors, d. 1916). Mathildas far Johan Josefsson Storfors el Lång var hemma från Kaas hemman i Tjöck och var i tiderna ägare till sågkvarnen i Storfors och kallades därför för ”Storfåssin”. Familjen bodde i ett litet hus nedanom kvarnen. Mjölnaren Anders Klemets dog plötsligt år 1898 då han en dag tillsammans med hustrun Mathilda höll på att bearbeta en kvarnsten. När stenen skulle vändas blev påfrestningen så stor att Anders dog av ansträngningen.
Klemets bron nära kvarnen kallas ju också för Långasbroen, möjligtvis efter just denne Johan Lång, alltså Storfåssin.
Mathilda fick två barn tillsammans med Anders Klemets, först Emil Sigfrid (1893-1902) och sedan Alexandra år 1894. År 1900 köpte Mathilda ett hemman på A-Sidon, det som idag är familjen Backlunds hemgård. År 1902 gifte Mathilda om sig med Anders Henrik Björses från Perus by men bytte namn till Forsgård och de flyttade 1904 till en bondgård nära Lillbron i Dagsmark, som de köpte av Maria Utter. Med sin nya Anders fick hon två barn som båda dog unga. År 1910 flyttade Anders till Amerika och levde där tills han dog. Anders kallades också för Lilltmoss-Ant.
År 1913 beslöt en grupp Dagsmarkbor att bilda en bönehusförening och att de skulle köpa Mathilda Forsgårds bondgård och att den skulle byggas om till bönehus. För 2 000 mark såldes gården med 5 rum och Mathilda och dottern Alexandra flyttade därför till Sunnantillvägen 15. Vill du läsa vad Syd-Österbotten skrev år 1944, då Sandra fyllde 50 år, så skall du klicka HÄR!
–ARTUR Anselm Rosengren (1901-1974) var son till bonden Erik Anders Klemets, senare Rosengren (f. 1873) och Vilhelmina Eriksdotter Lång (f. 1869,). Han växte upp på Åbackan i det här huset här nedan.
Foton.