Folkbildningsmedalj 2018.
Svenska Folkskolans vänner delar varje år ut några folkbildningsmedaljer till eldsjälar som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang. På vårfesten 11 april 2018 fick jag ett fint diplom och en medalj för arbetet med denna hemsida. I motiveringen står det att ”Lasse Backlund hedras för sitt gedigna och nyskapande arbete för hembygden Dagsmark i Sydösterbotten. Han har samlat noggrann information om byn från de tidigaste förekomsterna i historieskrivningen till modern tid: kartor, fotografier, tidningsurklipp och skrönor. Han är en folkbildningens eldsjäl, som även använder nya medier för att sprida kunskap till en yngre publik”.
Text och foto 8 juli 2017: Lasse Backlund:
Dagsmarkbor i Närpes.
Tomatkarnevalen som ordnas i grannstaden Närpes brukar locka folk också från Dagsmark.
Text och foto 18 juni 2017: Lasse Backlund:
Tommys Grill i Palon.
Evenemanget ”Öppna portar” i Kristinestad har redan flera år på nacken men i år var det första gången som en gård från Dagsmark fanns med som besöksobjekt. Det var Tommy Englund som numera bor i ”Pala-Alvaras” gamla gård på Storåvägen, som visade upp den gamla lillstugan.
Det är känt att den stora stugan flyttades till sin nuvarande plats år 1895 och möjligtvis så flyttades lillstugan på samma gång. Det kan ändå vara svårt att bestämma lillstugans ålder men den är troligtvis från början på 1800-talet. Nu skall den sättas i skick och enligt Tommy skall den renoveras med varsam hand.
Under dagarna två höll Tommy lillstugudörren öppen för nyfikna besökare och dessa kunde på samma gång smaka på vad Tommys Grill hade att bjuda på. På menyn fanns det gott om olika rätter och matgästerna kunde sedan välja bland ingredienserna.
Text och foto 16 juni 2017: Lasse Backlund.
Peter från Sebbasbackan med på Farmari-2017.
Det är mycket folk i rörelse på Farmari-mässan som just nu pågår i Seinäjoki. Det här är en av de viktigaste tillställningarna i Finland, där jordbrukarna kan bekanta sig med det nyaste inom branschen. Utvecklingen är snabb, så det gäller att hänga med för att klara sig i konkurrensen.
Utställarna kommer från hela landet och också flera utländska företag visar upp sig på mässan. Den enda från Kristinestad som är med och ställer ut på Farmari 2017 är Peter Klåvus, 48 år från Dagsmark. Tillsammans med hustrun Eija äger de Klåvus Group som importerar och saluför potatismaskiner från företaget AVR i Belgien. Deras huvudnäring är själva potatisodlandet på hemmanet i Dagsmark men de satsar ändå stort på försäljningen av maskinerna. Peter säger, att det gäller att visa upp sig för kunderna och därför har han de senaste åren deltagit i flera lantbruksutställningar i Finland.
Peter arbetade tidigare som bankdirektör på Andelsbankens kontor i Kristinestad fram till 2011 då han beslöt att satsa fullt ut på potatisnäringen. Så nu är det potatis och maskiner som gäller för familjen och de verkar att trivas med det.
Text och foto 30 maj 2017: Lasse Backlund.
Dagis i Dagsmark fyllde 30 år.
Det är åtskilliga barn som har vårdats och växt till under de 30 år som det nuvarande daghemmet har funnits till. Tidigare var daghemmet inrymt i en liten lägenhet på småskolans vind, så man kan bara föreställa sig med vilken glädje det nya dagiset kunde tas i bruk.
Omsättningen på barn har varit god men tacksamt nog kan man inte säga det samma om personalen. Nuvarande föreståndare Anki Lillhannus började som barnskötare för över 30 år sedan på ”småskolskollan” och Susanne Leppänen började då nya huset blev färdigt och båda arbetar fortfarande där. Första föreståndaren Mia Rosengård arbetade här i 22 år och eftersom nu är ambulerande så besöker hon regelbundet daghemmet i Dagsmark. ”Det är som att komma hem, när man kommer in här”, sade hon på tisdagskvällen då det var fest och 30-årsjubileum.
Text och foto Lasse Backlund i april 2017:
Mikael har sågat i Kvarnå sedan 2006.
Mikael Wiklund, 41 år, från Åbackan har många järn i elden och verkar trivas med det. Han är ägare till 2 betongbilar och i normala fall så rattar han själv den ena bilen medan en anställd kör den andra. På senare tid har det varit mycket körande då fundamenten till vindkraftverken skall gjutas.
Han har också ett hemman nära hemgården på Åbackan men eftersom det inte är tillräckligt stort, så var det svårt att få lönsamhet med jordbruket. Så därför är alla marker utarrenderade åt en annan jordbrukare. Han var också med och startade bussbolaget BusWester men efter en tid så sålde han sin andel av bolaget åt kompanjonen.
På hösten 2006 köpte Mikael sågen i Kvarnå av Ralf Nyholm som på våren hade gått i pension. På våren 2007 sågade han stockar för första gången och sedan dess har han hållit på med det säsongbetonade sågandet. Han har också lite egen skog men för det mesta så fraktsågar han åt andra.
Första sågen i Kvarnå byggde Emil Nyholm redan år 1930 men på 50-talet byggde han en ny såg, som drevs med vatten ur Lillån. Trots att stället heter Kvarnå, så har där inte funnits någon kvarn i modern tid. På andra sidan ån ligger Malarudden och där har för länge sedan funnits en kvarn. Emil Nyholm sågade fram till 1965 då sonen Ralf tog över verksamheten och han höll alltså på till våren 2006.