Sammanställt av Lasse Backlund 2014, med hjälp av flera släktingar. Kompletterad i oktober 2016.
Det här huset nära Lillbron bredvid bönehuset är mycket gammalt och stod tidigare på andra sidan Korsbäckvägen. Det byggdes på 1800-talet eller kanske ännu tidigare och det användes som sytningstuga hos storbonden Viktor Lillkull. Då Viktor emigrerade till Amerika år 1910 började hustrun Kajs och barnen bo i den. Å r 1920 kunde Kajs köpa själva byggnaden och den flyttades då tvärs över vägen till sitt nuvarande läge, där den fortfarande står.
På bilden här ovan som är från 1910-talet med Lillbroen i förgrunden ser vi storbonden ”Pelas Gåbbin” Johan Eriksson Lillkulls bondgård i bakgrunden. I första giftet fick Johan dottern Maja Lena som gifte sig med Reinhold. De kallades ”Pelas Majlen och Pelas Reenhålt”. År 1870 då Johans första hustru dog flyttade han till lillstugan som stod närmare vägen. Han gifte om sig och fick då 3 barn, en son Henrik som dog ung men också döttrarna Wilhelmina och Anna Kajsa som kallades för Gåbbinas Mina och Anakajs. De här systrarna flyttade sedan till Brobackan.
Vill du läsa mera om Gåbbinas Mina och Anakajs, klicka här!
Maja Lena och Reinhold fick sonen Viktor som fortsatte som storbonde och affärsman. I början av 1900-talet ägde han stora delar av A-sidon, hade ett eget gårdsmejeri där 19 pigor arbetade och så gjorde han virkesaffärer. Viktor gifte sig med Katarina från Tjöck och fick 7 barn. På fotot här ovan sitter Katarina med de 7 barnen, i bakgrunden hemgården och lillstugan.
På grund av olyckliga omständigheter gjorde Viktor konkurs i början på seklet. Hela hemmanet övertogs då av affärsmannen Axel Lillträsk från Lappfjärd som Viktor hade gjort affärer med. År 1910 emigrerade Viktor till Amerika och kom aldrig tillbaka.
Hustrun Katarina flyttade då med alla barnen in i lillstugan som syns till höger på bilden. Och år 1920 var det alltså dags att flytta huset och det rullades på något sätt över vägen.
Dottern Selma och hennes man Evert tar över gården.
År 1934 tog Katarinas ena dotter Selma (f. 1903, d. 1969) och hennes man Evert över gården. Mågen Evert, som kallades ”Koll Evert” (1900-1973) var äldste son till handlaren J.H. Storkull och var född på Kolltå. Mellan åren 1922-1934 hade Evert och Selma bott på Korsbäckvägen 40, som vi numera kallar för Ahlbergas. Katarina bodde resten av sitt liv i den västra ändan av huset och Evert och Selma i den östra. Selmas broder Leonard (f. 1895) som vistats en tid i Amerika kom tillbaka då han blev sjuk och bodde då hos Evert och Selma till sin död 1961. Leonard var ogift och barnlös men hade haft ett förhållande med Selma Gröndahl (1891-1972) under vistelsen i Amerika.
Evert och Selma Storkull fick år 1922 sonen Egil. Egil deltog i fortsättningskriget och till föräldrarnas stora sorg stupade Egil 15 maj 1943, dödad av en rysk prickskytt. Egil var då förlovad med Elvi Ingegärd Holmudd och skulle gifta sig efter någon vecka.
Fadern Evert hade deltagit i vinterkriget och blev sårad i armen 26 februari 1940. Han fick efter det statspension och levde som bonde och slaktare.
År 1948 sålde Evert och Selma Storkull hemmansdelen som låg söder om Sunnantillvägen åt Arvid och Alice Lillkull och tio år senare uppförde de en gård på den delen.
År 1959, den 12 oktober sålde Evert och Selma Storkull ett jordområde på lite över 1 ha åt grannen Ragnar Backlund för 150 000 mark och det fick namnet Evertas 4:137.
Alfred Storkull tar över
År 1969 dog Selma och då sålde Evert gården den 22 juli samma år för 10 000 mark åt sin bror Alfred Storkull (f.1910), som tidigare hade sålt sin gård på Åbackan åt Kauko Santamäki. Alfred bodde i Sverige men trots att han var svårt sjuk så brukade han besöka Dagsmark om somrarna och bodde då i den här gården. Vid denna tid sålde Evert sitt skogsskifte på Bergåsen åt Holger Lövdahl från Lappfjärd. Evert levde några efter att han sålt gården och han bodde en tid både i Lappfjärd och i Kristinestad.
År 1975 sålde Alfred den södra delen av tomten åt muraren Bengt Lind (f.1949) och hans hustru Bernice (f.Lillkull 1951) och de uppförde då en gård på lägenheten ”Hörnet”.
Alfreds son Alf som bor i Sverige övertog sedan gården men han sålde den efter en tid vidare och de nuvarande ägarna har byggt ett nytt hem åt sig på samma tomt, men de har låtit Storkulls gamla gård stå kvar.
Foton.
Till midsommaren 1943 skulle Egil och Elvi gifta sig, det hade lysts och inbjudningarna till bröllopet var utskickade. Men i stället för ett glatt bröllopsfest så blev det en sorglig begravning för några veckor före bröllopet så träffades Egil av rysk prickskytts kula och han dog senare på sjukhus av skadorna. Det här kan vara en bra påminnelse om krigets fasor och dess tragiska följder.