Sammanställt av Lasse Backlund i januari 2021, med hjälp av Lena Mannila.
Gårdens historia
På samma tomt stod från tidigare en gammal bondgård från sekelskiftet 1800-1900 som Lillians farfar Viktor Eklund hade byggt. Den här nya gården byggdes bakom den gamla, som alltså stod närmare landsvägen. Gården uppfördes av Aulis Mannila och Hemming Prunnila eller Lindgård. Gården byggdes med källare och det fanns också två rum på vinden. Från början var den beklädd med vita mineritplatoor, som sedan byttes ut mot röd träpanel.
Åke Lindblad (1926-2006) var son till bonden Johan Viktor Lindblad (1889-1965) och Amanda (f.Lillsjö 1889-1929) och han växte upp i Kvarnå på Lillsjövägen 81. Åke hade 8 syskon och de flesta levde till vuxen ålder. Då Åke var 3 år gammal förlorade han sin mor i en tragisk olycka på Brobackan. Efter moderns död placerades flera barn ut i familjer i Korsbäck men Åke stannade kvar i Kvarnå.
Den 4 januari 1948 gifte sig Åke Lindblad med Lillian Eklund (1922-2004) från Brobackan. Lillian, som kallades Lilli var född i Amerika och hon var dotter till Frans Eklund (1890-1946) och Elvira (f. Bamberg på Finström på Åland 1899-1990). Pappa Frans, som kallades ”Kårk Frans” var son till Viktor och Maria Eklund och han hade emigrerat till Amerika år 1916 och där träffat Elvira som han gifte sig med och fick dottern Lillian.
Då Åke gifte sig med Lillian blev han måg på hemmanet Eklund på Brobackan nära Storbron. Han blev bonde på svärföräldrarnas hemman som sträckte sig mot Kvarnå, mellan Lillsjövägen och Lillån. Han odlade morötter och potatis, och då han slutade med korna i början av 50-talet så började han tillverka takplattor av cement i det nedlagda fähuset på gården. I tillverkningen hade han ofta medhjälpare, bland annat bröderna Aulis, Aarne och Erik Mannila. De färdiga takpannorna skulle ju monteras på taken och ofta var Lars Granér med i det arbetet. Den här tiden fanns det flera tillverkare av takplattor i Dagsmark, bland annat Johannes Martin, Frans Storkull och Boris Lindblad var verksamma under en tid.
Tillverkningen av takplattor avslutades på 60-talet då han byggde två växthus där han odlade tomater. Förutom allt detta så hade Lindblads också höns under en tid, så man kan gott säga att det varit ett som annat.
Hemmanet övertogs sedan av Åkes och Lillis son, och det är fortfarande i släktens ägo.
Gårdens och hemmanets historia.
Viktor Eklunds gård och hemman.
Det var bonden, nämndemannen och häradsdomaren Karl Viktor Lång (1866-1953) och hans hustru Maria (1869-1949) som byggde den gamla bondgården, möjligtvis år 1902 då han övertog hemmanet. De gifte sig år 1887. Viktors släkt Lång hade flyttat från Sebasbackan till Brobackan ungefär 1808 medan Marias släkt bodde i Nybonds gård, som stod precis bakom Klåvus gård vid Byåsvägen. Maria var dotter till Nybond Kalle och hon flyttade till Brobackan då hon gifte sig med Viktor, som kallades ”Kårk Viktor”. I något skede bytte Viktor och Maria släktnamnet till Eklund.
Viktor och Maria Eklund fick 6 barn och 5 av dessa levde till vuxen ålder.
-Frans Eklund (1890-1946) som i Amerika år 1922 gifte sig med Elvira Bamberg (1899-1990). Efter hemkomsten från Amerika var det Frans som blev följande bonde på Lång hemmanet på Brobackan.
–Emil Eklund (1893-1971) som år 1916 gifte sig med Hulda Klemets (1896-1931) från Mellanå och blev bonde på ett Storkull hemman vid Lillsjövägen.
-Selma Eklund (1897-1978) som år 1916 gifte sig med Erik Anders Båsk (1886-1954) från Åbackan. De hade affär i Perus tills de i mitten av 1920-talet flyttade till Helsingfors.
-Hulda Maria Eklund (1900-1991) som år 1920 gifte sig med Emil Kronman från Lappfjärd. De flyttade sedan till Helsingfors.
-Selim Eklund (1912-1989) som år 1941 gifte sig med Adele Långfors (1912-1983) från Klemetsändan. De bodde i flera år i Dagsmark tills de på 1960-talet flyttade till Sverige.
År 1916 for den äldsta sonen Frans till Amerika tillsammans med 4 andra yngre män från Dagsmark. Resan fick en dramatisk början redan på Bottenhavet då deras båt som startade från Pjelax höll på att gå under i hård storm. Efter stor möda kunde de dock ta i land i Sverige och resten av resan gick bättre och de kom fram till Ellis Island i New York i november 1916.
Frans, som i Amerika använde namnet Frank gifte sig år 1922 med Elvira Bamberg och samma år föddes dottern Lillian. Elvira, som var född 1899 på Åland blev tidigt moderlös och som 10-åring for hon till Amerika till sin far, som hade farit dit något år innan.
Frans och Elvira Eklund tar över hemmanet.
År 1925 återvände Frans med hustrun Elvira och dottern Lillian till Dagsmark, där de sedan tog över faderns hemman på Brobackan. Med sig på båten hade de bland annat en bil, som blev en av de första i Dagsmark.
Frans och Elvira började bo i den gamla bondgården och byggde till och med på den med en våning till, så att den fick ett helt annat utseende med två burspråk mot landsvägen. År 1928 fick de en dotter till men hon dog då hon var ett halvt år gammal och några fler barn fick de inte.
Gamla bonden Viktor bodde en tid i lillstugan, som stod västerut från bondgården men i början av 1930-talet byggde han en egen sytningstuga åt sig nära vägkorsningen till Korsbäck. Viktors son Selim tog sedan över den här sytningsstugan och Viktor flyttade då tillbaka till den gamla lillstugan. Då Viktor blev änkling 1949 flyttade han in i gården där Elvira och Lilli bodde. där han sedan bodde tills han dog.
Frans Eklund dog i augusti 1946 och Elvira blev då bonde på hemmanet tillsammans med dottern Lillian. År 1948 gifte änkan Elvira om sig med sjökaptenen Nils Nelson, som var änkling och bodde på Åbackan. Elvira flyttade då till Nelsons gård på Åbackan medan dottern Lilli började bo i bondgården tillsammans med sin man Åke. Åke kom alltså som måg till gården och på samma gång fick han också släktens gamla namn och i folkmun kallades han ”Kårk Åke”.
Lilli och Åke Lindblad tar över hemmanet.
År 1950 tog Lilli och Åke Lindblad över hela hemmanet Eklund och de bodde i den gamla gården till 1957 då den revs och den nuvarande gården byggdes. Då den nya gården blev färdig, så flyttade också Lillis mor Elvira och hennes man sjökaptenen Nils Nelson från Åbackan dit och de bodde sedan på Brobackan så länge de levde.
Lilli och Åke fick 3 barn som alla är gifta och bosatta i Dagsmark. Deras son tog sedan över hemmanet och fortsatte med potatisodlingarna på hemmanet på sidan om skötseln av sin bokföringsbyrå i Lappfjärd. Hemmanet har sedan sonens pensionering arrenderats ut eller sålts i delar.
Den gård som Lilli och Åke byggde år 1957 har stått tom efter deras död men har också tidvis varit uthyrd.