Eva Grönlund, som bor i Vasa men som har rötterna i Dagsmark har renskrivit detta rättsfall från 1841 om en förlorad häst, som dock kunde komma tillbaka till Dagsmark. Den här artikel publicerades i augusti 2024.
År 1816 gifte sig stammoder Anna Gröndahls dotter Anna Katharina ”Kajsa” Gröndahl (1797-1856) med Johan Henriksson Lillbränn (1793-1862) från Lappfjärd.
Paret var bönder på Båsk hemman i Dagsmark och de fick åtminstone fem barn.
Bondens förlorade häst
Den 13 juni 1841 miste bonden Johan Henriksson Båsk eller Gröndahl sin häst, en svart valack.
En man från Honkajoki vid namn Johan Ristakoski hade under en resa stannat till i Dagsmark och besökt Johan Henriksson Båsk eller Gröndahl. Båsk hade berättat att han hade förlorat sin häst, en svart valack.
Ristakoski råkade känna till en man vid namn Matts Antila Honkajoki som den 22 juni hade tagit tillvara en häst vid allmänna landsvägen invid Antila hemman. Där hade han satt den i tjuder på en åker.
Båsk uppmanade Ristakoski att ta hästen i förvar i fall han skulle se den. Han hade också lovat betalt till den som skulle hämta tillbaka hans häst till Dagsmark.
Något senare fick Ristakoski syn på hästen som var tjudrad hos Antila på hemmanets åker. Han uppmanade Antila att lämna tillbaka hästen till dess ägare i Dagsmark. Men istället flyttade Antila hästen till en annan åker.
Natten mot 26 juni tog Ristakoski hästen och förde den till Dagsmark. Båsk betalade honom fjorton riksdaler silvermynt.
Senare yrkade Antila i rätten på att Ristakoski skulle ersätta honom eftersom det var han som hade haft hästen i förvar. I tvistemålet gick Ristakoski med på att betala åt Antila halva summan som han fått av Båsk.