Den här gamla bouppteckningen är renskriven av Ragnar Backlund på en gammal Olivetti. Publicerad i januari 2017.
Precis som i dag så gjordes det en bouppteckning efter att en person avlidit också på 1800-talet. Bouppteckningen här nedan är gjord efter Albertina (f. Sjuls i Härkmeri 1823-1867). Hon var gift med Josef Blomkvist (f. Hannus i Härkmeri 1825-1891) och de bodde i 17-18 år på A-Sidon där Backlundas/Lindbergs finns i dag.
(Vill du läsa mera om Blomkvists gård på A-sidon som sedan blev Backlundas gård, så klicka här)
När Albertina dog så gifte änklingen Josef om sig med Kajsa Eriksdotter Rosenback, född Båsk år 1820 och han flyttade då till Rosenback hemman. Josef kallades för ”Smedin”på grund av att han var smed och smedjan stod nära nuvarande Holger Hammarbergs gård.
Albertina och Josef fick flera barn, bland annat Karl Blomkvist som blev måg på Lillkull hemman då han gifte sig med Anna Greta, Johan Henriksdotter Lillkull. Anna Gretas far Johan Henrik var från Båsk och hennes mor som också hette Anna Greta var dotter till Erik Henriksson Lillkull, som kallades för ”Pelas-Erk” och som har fått ge namn åt storstenen i ån nedanför Nyströmas.
Efter Anna Gretas död så gifte Karl Blomkvist om sig med Vilhelmina ”Blomkvistas-Mina” Lillkull och de fick sonen Selim Blomkvist. Selim gifte sig sedan med Agnes från Pjelax och blev far till trillingarna Blomkvist.
(Vill du läsa mera om familjen Blomkvist och deras gård, så klicka här)
I bouppteckningen finns upptaget allt vad makarna ägde, bland annat de verktyg som användes i smedjan. Men också allt annat, från själva hemmanet till allt lösöre. Hur värderingen av de olika föremålen gick till skulle vara intressant att veta. Hur kan man värdera till exempel ”en svart tjol & tröja” eller ”en psalmbok med grovstil”?