Sammanställt av Lasse Backlund 2014, med hjälp av Inger Wiklund. Uppdaterades på den nya sidan i juli 2018.
Den här vackra gården i skogsbrynet i Nystad i Dagsmark byggdes år 1928 av bonden Josef Granholm (f. Ådjers eller Klockars år 1882, bytte sedan namn till Asplund och dog som Granholm år1947) och hans hustru Selma (f. Asplund 1885-1951). Tomten som var en del parcellen Löna hade han köpt redan 1923 av bröderna Frans Andersson och Erik Anders Rosengård. Året efter att han köpte tomten så for han på sin tredje Amerikaresa, denna gång till Canada. Om du vill läsa mera om parcellen Löna i Nystad, så skall du klicka HÄR!
Den tiden när Josef Granholm byggde denna gård, hette vägen dit Lönatå, det var långt senare som den bytte namn till Risåsvägen. Vägen dit fick samma namn som den parcell som ”Lilltopinas-Johannes” Hietaoja köpte år 1906. Parcellen Löna bytte sedan ägare flera gånger och år 1923 splittrades parcellen på 3,9 hektar i 3 delar och ”Ruffa Josip” köpte den ena delen.
Josef Granholm, som kallades ”Ruffa Josip” föddes vid Långstranden i Norrviken där han också växte upp, men han hade också en tid bott i en gård som var belägen nära korsningen Kolängsvägen-Sunnantillvägen-Risåsvägen. Den låg riktigt precis på gränsen mellan Lappfjärd och Dagsmark, det var faktiskt så att de hade köket i Dagsmark och sovrummet i Lappfjärd!
Josef Granholm.
Josef var son till ”Ruffa Viktor” Rudolfsson Ådjers , senare Klockars (1856-1920) och ”Norrvik Kajs”, alltså Anna Kajsa Nyholm (1855-1895) som var från Norrviken. Josefs farfar hette Rudolf Ådjers (f.1812) och han hade många namn, då han bland annat kallades ”Gamäl Ruffin” och ”Kasa Rudolt” och det är efter denna som släkten sedan kallades ”Ruffa”. Gamäl-Ruffin bodde först i Järvelä i Norrviken men vid storskiftet i Lappfjärd blev han vräkt och han flyttade då sin gård lite närmare Mäkelä Erlands. Hans son Viktor blev sedan torpare på Klockars hemman och han byggde en gård vid Norrvikvägen, just vid avtagsvägen ner till träsket och det var där som Josef växte upp.
År 1904 gifte sig Josef med Matilda Mattfolk från Lappfjärd (1883-1913) och de fick barnen Signe (f. 1905 gift Rosenback) och Arthur (född i Amerika år 1911, död1979, gift med Thyra Irene Rosenlöf). Samma år som Signe föddes, alltså 1905 for Josef till Amerika och 5 år senare flyttade hustrun Matilda och dottern Signe med. Under tiden i Amerika föddes sonen Arthur Julien. Men så blev Matilda svårt sjuk i lungsot och de flyttade allihop tillbaka till Finland. Matilda dog sedan år 1913, endast 29 år gammal.
Nu for Josef till Amerika för andra gången och då han kom tillbaka gifte han sig år 1918 med Selma Asplund, som bodde nära Klemets broen. Selma var dotter till Karl Henrik Asplund (1885-1951) och Lena Johansdotter Lillkull (f.1844). Selma var syster till Halt Erik eller Kalleas Erik som han också kallades. Selma var tvilling med Elvira, som var gift med Alfred Mitts och de bodde längre västerut på Kolängsvägen. Alfred som kallades för ”Mickaas Alfred” var en händig man som bland annat sysslade med fotografering och han arbetade som sågställare på Nylunds såg i Dagsmark. Selma hade en syster till som hette Ida, som bodde tillsammans med Erik Asplund i hemgården.
”Ruffa Josip” Granholm fick 2 barn med Selma och de växte upp i Nystad, Anna född år 1918 och Ingegerd (1920-2003). Ingegerd gifte sig Forsblom och flyttade till Esse och sedan till Jakobstad medan Anna bodde större delen av sitt vuxna liv i Dagsmark.
År 1924 for Josef Granholm utrikes för tredje gången och denna gång for han till Canada. Han återvände efter några år och då stannade han för gott i det nya hemmet som han byggde på Risåsvägen. Josef Granholm arbetade på olika byggen och i skogen på förtjänst. Då han var i skogsarbete, så kunde han ibland ta med ”Leipäreissu” som mat. Den gjordes av uppvärmd mjölk, dit man satte gamla, torkade brödknallar. Lite smör, socker i fall det fanns och några saltkorn och maten var färdig.
När Josefs dotter Anna Granholm växte upp for hon tillsammans med flera andra flickor från Dagsmark för att arbeta på Mjölbolsta sjukhus. Där träffade hon Birger Sonntag, hemma från Ingå men han hade släkten från Tyskland. De gifte sig och fick år 1942 dottern Inger. De bodde några år i Karis där Anna arbetade tills de år 1945 flyttade till Brobergs stuga i Nystad. Följande år flyttade de till Erikas-Almas lillstuga där de bodde en kort tid. Sedan flyttade de till ”Roras-Viktor” Rönnkvists gård i Klemetsändan, alltså till den gård dit Ethel och Veli Kangas sedan flyttade. Sedan blev det flytt igen, denna gång till ”Pärus-Emelas” lillstugan, som låg mellan Emmas café och Pärus-Fors kraftverk, där Birger började arbeta.
En tid efter att Josef Granholm dött, flyttade Anna och Birger till Nystad och skötte om Selma till hennes död 1951. Sedan flyttade Birger och Anna till Sparbankens affärshus i centrala Dagsmark. Efter att det huset förstördes i en brand 1973 gjorde Birger och Anna en bytesaffär med Onni Heiniö, Heiniö fick gården på Risåsvägen i Nystad och Birger och Anna Sonntag fick området där Sigrids café funnits och de renoverade garagebyggnaden på gården och bodde där tills de dog.